
Zawory spinowe i memrystory pozwolą zbudować spintroniczny komputer?
28 kwietnia 2017, 08:28Naukowcy z amerykańskiego NIST (Narodowy Instytut Standardów i Technologii) opracowali urządzenie, które może stać się podstawowym elementem budowy wysoko wydajnych energooszczędnych komputerów przyszłości.

Zaparzona na sposób włoski kawa chroni przed rakiem prostaty
26 kwietnia 2017, 09:52Badania przeprowadzone na 7000 włoskich mężczyzn dowodzą, że włoska kawa chroni przed rakiem prostaty. U tych panów, którzy codziennie pili ponad 3 filiżanki kawy zauważono ponad 50-procentowy spadek ryzyka rozwoju nowotworu prostaty. Co ważne, kawa powinna być przygotowana na sposób włoski.

Tabletki z suszonych liści bylicy zwalczają lekooporną malarię
26 kwietnia 2017, 05:27Za pomocą tabletek z suszonych liści bylicy rocznej (Artemisia annua) w klinice w Demokratycznej Republice Konga wyleczono 18 chorych na lekooporną malarię. Znajdowali się oni w stanie krytycznym, a po zaledwie 5 dniach wrócili do zdrowia.

Gąsienice barciaka większego także trawią polietylen
25 kwietnia 2017, 11:53Gąsienice barciaka większego (Galleria mellonella) trawią polietylen. Jak więc widać, lista organizmów zdolnych do rozkładania tego polimeru się wydłuża, bo nieco ponad 2 lata temu chińsko-amerykański zespół ustalił, że jest on degradowany przez bakterie z przewodu pokarmowego larw omacnicy spichrzanki (Plodia interpunctella), czyli mola spożywczego.

Dzięki klatkom z krzemionki białkom szczepionki niegroźne są tempertaury do 100°C
25 kwietnia 2017, 05:52Dzięki zastosowaniu klatek z krzemionki (ditlenku krzemu) szczepionki, enzymy i przeciwciała można by transportować i przechowywać bez dostępu do urządzeń chłodniczych.

Najdroższy lek świata wycofany z obiegu
24 kwietnia 2017, 11:16Najdroższy na świecie lek zostaje wycofany z obrotu. Terapia genetyczna Glybera została opracowana przez firmę uniQure z Amsterdamu i w 2012 roku zyskała pięcioletnią akceptację na terenie Unii Europejskiej. Lek miał radzić sobie z rzadkim wrodzonym niedoborem lipazy lipoproteinowej (LPDP). Jego pojedyncza dawka kosztowała 1 milion euro.

Zbadali mechanikę seksu delfinów
24 kwietnia 2017, 11:04Stosując nowe podejście, Kanadyjczycy zbadali biomechanikę seksu delfinów butlonosych.

CLR CFF - niebarwiąca zębów przezroczysta kawa
20 kwietnia 2017, 05:39Słowacy David i Adam Nagy stworzyli pierwszą na świecie niebarwiącą zębów przezroczystą kawę, która, przynajmniej w zamierzeniu, nadal smakuje i pachnie jak oryginał. Nazwa produktu to CLR CFF (clear coffee bez samogłosek).

Ransomware-as-a-service – nowy niebezpieczny trend wśród cyberprzestępców
19 kwietnia 2017, 11:29Ransomware Karmen, to przejaw nowego, niebezpiecznego tredu w świecie cyberprzestępczości. Posługujący się językiem rosyjskim użytkownik o pseudonimie DevBitox oferuje Karmen na czarnorynkowych forach i reklamuje je jako ransomware-as-a-service

Prądem przyrządzone
19 kwietnia 2017, 05:16Poszukując skutecznych metod utrwalania żywności, naukowcy zwracają się ku pulsacyjnemu polu elektrycznemu i ultradźwiękom. Zastosowanie odpowiednich parametrów pozwala zabić bakterie, a jednocześnie wydajniej tłoczyć soki z wyższą zawartością prozdrowotnych polifenoli czy uzyskiwać frytki chłonące mniej tłuszczu.